Follow Us:
Title Image

Bean to Bar

Op ambachtelijke wijze gemaakt, volgens eigen recept

BEKIJK ONS BEAN TO BAR PROCES IN 10 STAPPEN

In onze winkel en atelier in Alphen aan den Rijn hebben wij het volledige productieproces van chocolade in eigen huis. Dit wil zeggen van het selecteren van de beste cacaobonen tot het gieten van de repen. Oftewel, van Bean to Bar: van cacaoboon tot reep. Hierdoor garanderen wij de beste kwaliteit en de meest unieke smaak.

Herkomst | Selectie

Herkomst | Selectie

Lekkere chocolade begint bij een goede herkomst. Daarom gebruiken wij uitsluitend ingrediënten van boeren die oog hebben voor mens en milieu. Dit betekent minder bestrijdingsmiddelen en goede werkomstandigheden voor hun arbeiders.

Branden | Roosteren

Branden | Roosteren

Wanneer we de door ons geselecteerde cacaobonen binnenkrijgen, worden ze eerst ongeveer 20-40 minuten geroosterd op een temperatuur van 100-150 graden. Dit is vergelijkbaar met het branden van noten en koffiebonen. Het roosteren bepaalt voor een groot gedeelte de uiteindelijke smaak van de chocolade.

Ontvliezen | Breken

Ontvliezen | Breken

Na het branden, worden de doppen van de cacaobonen gescheiden van de kern. Dit wordt ook wel ontvliezen genoemd. Voor het maken van chocolade hebben we alleen de kern van de cacaoboon nodig. Deze kern wordt in stukje gebroken en zo ontstaan er cacaonibs.

Malen

Malen

In de volgende fase worden de cacaonibs gemalen en verwarmd. Dit vindt plaats in onze speciale maalmachine. De warme, vloeibare brij die tijdens dit proces ontstaat, noemen we cacaomassa.

Verfijnen

Verfijnen

Van alleen cacaomassa kunnen we nog geen chocolade maken. Daarom voegen we in dit stadium een aantal ingrediënten toe. Welke ingrediënten dit zijn, is afhankelijk van het soort chocolade. Pure chocolade bestaat uit cacaomassa, cacaoboter en suiker. Bij melkchocolade wordt hier nog melkpoeder of kokosmelkpoeder aan toegevoegd.

Concheren

Concheren

Tijdens het concheren laten we de chocolade als het ware ‘rijpen’, zodat deze een uitgebalanceerde en stabiele smaak krijgt. Doordat de massa tijdens het concheren in aanraking komt met zuurstof wordt de chocolade minder zuur. Dit is vergelijkbaar met het decanteren van wijn.

Broden | Gieten

Broden | Gieten

Na het concheren worden zogenoemde ‘broden’ gegoten. Dit zijn grote chocoladerepen van vijf kilogram.

Rusten en rijpen

Rusten en rijpen

De ‘broden’ worden opgeslagen zodat de chocolade kan ‘rusten’ en op een later tijdstip verwerkt kan worden.

Tempereren

Tempereren

De ‘broden’ worden verwarmd tot 40 graden en daarna al roerend terug gekoeld tot ongeveer 30 graden. Dit proces wordt tempereren genoemd. Door het tempereren wordt chocolade knapperig, krijgt de chocolade glans en ontstaat er een zachte smaakbeleving.

Repen gieten

Repen gieten

Als de chocolademassa getempereerd is, gieten we de chocolade in onze chocoladevormen. Het resultaat: knapperige, glanzende, smaakvolle en eerlijke chocolade!

Chocolade reep

Chocolade reep

Als de chocolade in repen is gegoten, rest er nog één taak: het verpakken van de chocolade. De chocolade is nu klaar voor de verkoop. Enjoy!

Ervaar (en proef) het zelf

Tijdens onze unieke chocoladeproeverij

ALPHEN AAN DEN RIJN
Hooftstraat 23
2406 GD Alphen aan den Rijn

 

Zo & Ma: gesloten | Di t/m do: 9:00 – 18:00 uur
Vr: 9:00 – 21:00 uur | Za: 9:00 – 17:00 uur

Love it, share it